Björn Borg

Björn Rune Borg är en av världens mest berömda tennisspelare och betraktas som en av de absolut bästa spelarna i världen. Han började spela tennis redan som 15-åring och deltog då i Davis Cup för Sverige där han besegrade den nyzeeländske tennisspelaren Onny Parun. Som 18-åring vann han sedan sin allra första Grand Slam-titel i en match mot Manuel Orantes.

Många vinster

Björn Borg lyckades vinna hela sex Franska öppna-mästersskap och var under 30 år den enda rekordhållaren med detta antal av segrar i Franska öppna. Björn Borg var rankad som världsetta under åren 1979 till 1981 och står i och med det på åttonde plats när man räknar med antalet nummer ett -veckor. Han vann totalt 63 singeltitlar och 4 dubbeltitlar under hela sin spel karriär och av dessa var 30 på grusplan, 27 på hardcourt och 6 stycken på gräs.

Wimbledon

Björn Borgs kanske mest berämda prestation är eventuellt hans fem raka vinster i Wimbledon. Sin första singeltitel vann Björn året 1976 när han vann över den rumänske tennisspelaren och den tidigare världsettan Ilie Nastase. Efter det här vann Björn Borg de två följande åren mot Jimmy Connors.

Björn var endast 26 år då han avslutade sin tenniskarriär. Året var 1993 och han gjorde beslutet efter att han gjort en comeback något år tidigare. Under sin speltid vann Björn Borg elva singeltitlar från Grand Slam-turneringar och av dessa var fem raka i Wimbledon samt sex raka i French Open. Björn Borgs sista tennis matchen var i Monte Carlo Open och då spelade han mot Henri Leconte.

Tenniskungen Björn Borg var med i det svenska Davis Cup-laget från 1972 till år 1980. Under denna period spelade han totalt 56 tennismatcher och av dessa lyckades han vinna hela 45 stycken.

Varumärket Björn Borg

Björn Borg har även senare givit namn åt det världskända modevarumärket Björn Borg, som inte bara har underkläder utan numera även innefattar andra kläder, så som bland annat skor, glasögon, väskor och parfym. Dessa är gjorda både för kvinnor och män och det är Varumärket Björn Borg AB som driver företaget. Försäljningen av dessa produkter sker i bland annat i Nederländerna, Danmark, Sverige och Norge. Företaget Björn Borg AB har ca 3 800 återförsäljare som säljer underkläder och ca 6 000 som säljer andra licensierade produkter.