Charlotte Kalla


Charlotte Kalla är född i Pajala kommun år 1987 och är en mycket känd svensk längdskidåkare som gjort stora framsteg under de senaste åren. År 2007 var Kalla med i ett seniorsammanhang vid VM i Sapporo där hon kom sjua trots att banan var väldigt tuff. Följande säsong vann hon världscup-premiären i Gällivare.

Charlottes egentliga skidkarriär började med ett guld på 10 kilometer fristil vid OS i Vancouver 2010 och därefter ännu ett VM-guld på 10 km fristil i Falun. I Vancouver och i det sista loppet som gick på 30 km i klassisk stil kom Kalla att sluta på en sjätteplats. Hon åkte väldigt fint och kom på fjärde plats endast 18 korta sekunder efter den finska längdskidåkaren Aino-Kaisa Saarinen som tog den tredje platsen. Efter dessa spel avtäcktes en staty av OS-mästarinnan Charlotte Kalla. Statyn finns i Tärendö.

Mera träning

2013 insåg Kalla att hon inte tränade tillräckligt eftersom det störde henne att norrmännen oftast kom högre upp på prispallen än henne. De norska skidlöparna sades träna 900-950 timmar per år medan Kalla endast för tillfället tränade cirka 830. Hon ökade på träningstimmarna och redan samma år sågs förbättrade tider i spåret. I slutet at året slutande hon som tvåa i ett världscuplopp.

År 2015 blev Charlotte Kalla den första svenska som vann individuella guld i både OS och VM. I Sotji år 2014 vann Kalla ett historiskt guld i damstafetten och vid samma OS tog Kalla också silver i 10 km klassisk stil.

Utmärkelser

Under åren som elitlängdskidåkare har Charlotte Kalla fått ta emot många utmärkelser och priser. Bland dessa kan nämnas Sixten Jernbergpriset, som Kalla tog emot år 2007, Jerringpriset år 2008, Victoriastipendiet fick hon år 2010 samt det fina Bragdguldet som Kalla fick ta emot år 2014. Under åren 2006 – 2017 har hon varit en av landets främsta skidåkare och vunnit otaliga medaljer. Hela 39 guldmedaljer, 19 silvermedaljer samt 6 brons. Charlotte Kalla är fortfarande mycket aktiv och har tillsvidare inga planer på att sluta tävla på elitnivå än.

Förutom allt inom skidsporten senaste året så har det varit ett händelserikt år på andra plan. Nu i december gick hon och hennes dåvarande sambo Anders Svanebo ut med att paret skulle gå skilda vägar. Svanebo som även han är skidåkare behåller huset de hade tillsammans i Sundsvall medan Kalla väljer att flytta. Så 2017 ger hon sig nu ut i singellivet igen med fortsatt fokus på karriären, endast 29 år gammal.