Kajsa Bergqvist


En av Sveriges före detta höjdhoppare Kajsa Bergqvist föddes år 1976 i Sollentuna och blev den första svenska kvinnan som hoppat höjd över två meter. Kajsa har det svenska höjdhoppsrekordet på 2,06 cm och är dessutom världsrekordhållare inomhus med sitt resultat på 2,08 cm.

Starten

Kajsa var 15 år då hennes idrottsklubb fick en ny tränare som tyckte att Kajsa skulle testa på höjdhopp. Efter att i många år tränat även andra grenar beslöt sig Kajsa för att satsa enbart på höjdhopp och år 1994 tog Kajsa sin första medalj, ett SM-silver. Yannick Tregaro blev Kajsas tränare år 2004 men under sommaren 2007 beslöt Kajsa och Tregaro att Kajsa själv skulle sköta sin träning och så gjordes det även. Bergqvist hade inte hela tiden medvind i tävlandet. 2004 råkade Kajsa slita av hälsenan vid en tävling vilket innebar att hon missade OS i Aten som hon tränat inför en längre tid. I stället gjorde hon comeback i VM i Helsingfors år 2005 där hon lyckades ta ett guld med siffrorna 2,02 meter. Detta år belönades Kajsa också med Svenska Dagbladets Bragdguldet.

Skadorna och dålig motivation

I början av år 2008 meddelades pressen att Kajsa Bergqvist tänkte sluta sin karriär. Orsaken var bristande motivation eftersom hon under de senare åren besvärades av otaliga skador och nya comebacker. Vilket var både mycket jobbigt och frustrerande, både ur fysisk och psykisk synvinkel.

Trots att den aktiva höjdhoppskarriären tog slut har Kajsa ändå synts i både tv och media. År 2010 startade hon ett företag som importerar vin eftersom Kajsa är utbildad sommelier. Sedan år 2005 är Kajsa Bergqvist ambassadör för UNICEF och IAAF. Tack vare dessa uppdrag reser hon runt och föreläser samt jobbar lite vid sidan av som sportkommentator i både TV och radio. I TV har Kajsa Bergqvist synts bland annat i programmet Atleterna där hon under ett tag också medverkat som coach.Under sin karriär har det hamnat en hel del medaljer på prishyllan. Där finns bland annat ett OS-brons, tre VM-guld, ett EM-guld samt otaliga SM-guld. Sen utöver det givetvis en stor mängd fina silver- och bronsmedaljer. Detta är en kvinna med mycket driv och som har passion för livet, som har lite krut och jävlar anamma i sig. Henne kommer vi garanterat att få se och höra mer av. Ett riktigt energiknippe som gillar utmaningar.