Rolf-Göran Bengtsson


Rolf-Göran Bengtsson är en av vår tids mest begåvade ryttare. När Rolf-Göran endast var 10 år gammal började han redan inleda sin ridkarriär. Han började tävla med en ponny som han själv varit med att rida in. Med denna ponny vann Bengtsson två SM-guld i fälttävlan. Han har testat på en rad olika grenar men nu har han mest koncentrerat sig på hoppning.

Framgångsrika tävlingar

Bengtsson deltog i Mästerskapen i Enköping år 1988 där han med sin häst Balett tog silver. Hans allra första Grand Prix gick av stapeln i Göteborg där han tävlade med hästen Paradiso som ledde ekipaget till en seger. 1997 blev Bengtsson inridare hos Jan Torps försäljningsstall och detta ledde till många framgångsrika tävlingar bland annat med det vackra stoet Isovas Pialotta, med vilken han även kammade hem ett lagsilver samt ett individuellt brons vid EM i Arnhem. 2003 inledde ryttaren en verksamhet tillsammans med en av Danmarks stora ryttare, Bo Kristoffersen.Med hästen Ninja La Silla vann Bengtsson en silvermedalj i individuell hoppning under de olympiska spelen i Kina år 2008. Där blev det en dramatisk omhoppning mot den kanadensiske ryttaren Eric Lamaze. Bengtsson segrade och vann den första individuella medaljen i hästhoppning sedan året 1932.

2011 belönades Rolf-Göran Bengtsson med Jerringpriset för sina fina insatser unde året som gått. Vid röstningen fick Bengtsson den hittills störst segermarginalen med 44,6% av rösterna. Vid olympiaden år 2012 var Bengtsson fanbärare för den svenska OS-truppen. Han deltog i tävlingarna med hästen Casall i bland annat lagtävlingen där de kom på en fin sjätte plats. I finalrundan upptäcktes att hästen fått ett balltramp under lagtävlingen och då bestämde sig ryttaren att inte delta i den individuella hopptävlingen.

Under sin långa karriär har Bengtsson deltagit fyra gånger i de Olympiska spelen. Dessa är 1996, 2004, 2008 och 2012.

Sista showen

Hoppryttaren deltog tillsammans med sin favorithäst Casall på Gothenburg Horse Show, där ekipaget sågs rida tillsammans för sista gången i Sverige. Efter denna show blev det dags för den 18-årige hingsten Casall att gå i pension. Ett tråkigt besked som berörde många men som ändå var fullt förväntat efter så många år.

Denna världsberömda hoppryttare har blivit något av en förebild för många ungdomar genom att vara väldigt jordnära och trevlig trots alla sina stora framgångar. Bengtsson inspirerar många och visar på att allt är möjligt om man vill det tillräckligt mycket.